Categorie archief: kunst

Power and other things

Beeld bij binnenkomst van de tentoonstelling

Gisteren een dagje naar Brussel geweest om twee tentoonstelling te gaan bezichtigen in het kader van het Europalia Arts Festival Indonesië die worden gehouden in het Paleis voor Schone Kunsten.

De tentoonstelling Power and other things: Indonesia & Art (1835 – now) verkent de recente bewogen geschiedenis van Indonesië, gezien door de werken van 21 kunstenaars. Het gaat hierbij om zowel Indonesische als westerse kunstenaars. De tentoonstelling is opgebouwd aan de hand van een aantal thema’s: Het Nederlandse koloniale tijdperk, de Japanse bezetting, de status van de vrouw, immigratie en er een paar te noemen.

Deze indeling is bedoeld om de hedendaagse Indonesische samenleving te kunnen begrijpen. De thema’s kolonialiteit en dekolonialiteit  staan centraal in deze tentoonstelling. De titel van de tentoonstelling verwijst naar een fragment uit de onafhankelijkheidsverklaring. Hierin eist president Soekarno van  Nederland dat “de kwesties rond de overdracht van de macht en andere dingen gewetensvol en zo snel mogelijk worden behandeld”.

De tentoonstelling  begint met drie schilders uit de 19de eeuw. Raden Saleh, Jan Toorop en Emira Sunassa. Deze kunstenaars leefden elk op hun eigen manier in een soort van koloniale spanning, geklemd tussen twee werelden.

In de tentoonstelling denken de kunstenaars na over hoe de koloniale gedachte vorm heeft gegeven aan het hedendaagse Indonesië. Geprobeerd wordt nieuwe methodes te vinden die niet postkoloniaal zijn om het heden te begrijpen. Men baseert zich op het verleden, het erfgoed en de historische gebeurtenissen en zo verklaringen te vinden.

Sudjojono, Cap Go Meh

De tentoonstelling vertelt niet een verhaal maar brengt kleinere fragmenten van verhalen die vergeten dreigen te worden en daarmee wordt juist weer het grote verhaal met zijn complexiteit verteld. Niet alleen het gevecht voor onafhankelijkheid maar ook de gelijke behandeling van de Javaanse cultuur en de andere Indonesische culturen.

De tentoonstelling laat zien dat narratieven om het verhaal te vertellen belangrijk zijn en kunnen verschillen afhankelijk aan welke kant van het verhaal je staat. Dit wordt meteen aan het begin van de tentoonstelling duidelijk met de schilderijen van Raden Saleh en Nicolaas Pieneman over Pangeran Diponegoro.

Roy Villevoye

Hoewel de tentoonstelling gaat over Indonesië is het thema ook universeel en kan je een ander gebied ook binnen dit kader vertalen en daardoor levert het ook veel punten van herkenning op. De tentoonstelling heeft een goede festivalgids en audiotour en een bijhorende catalogus die maakt dat mensen die niet ver gevorderd zijn met Indonesië en de thema’s kolonialiteit en dekolonialiteit deze goed kunnen begrijpen. De bijbehorende films in de tentoonstelling geven ook een goede duiding. Maar ook voor de gevorderden is de tentoonstelling verfrissend om te zien. De aanpak en uitwerking van curatoren Riksa Afiaty en Charles Esche is gedurfd maar ook geslaagd.

De tentoonstelling is nog te zien t/m 21 januari en ik wil zo veel mogelijk mensen aansporen om het te gaan zien. Het is zeer de moeite waard…

Tom Nicholson

Cambridge University hosts major exhibition devoted to afro combs

z-20968_8_201209_mdb56-recto_masThe University of Cambridge is staging a mayor exhibition exploring the 6,000-year history of the afro comb and the politics of black hair.

The fascinating display charts the inception of the comb in Ancient Egypt through to its ascendancy as a political emblem post-1960s.

“What we know from the early hair combs is they were connected to status, group affiliation, cultural and religious beliefs,” says curator Sally-Ann Ashton. “In more recent times, the ‘black fist’ comb that references the black power salute has wider political connotations.”

The material is being showcased at 2 university sites: The Fitzwilliam Museum, and alongside life-size installations created by artist Dr. Michael McMillan at the Museum of Archaeology and Anthropology (MAA).

Items on display at Fitzwilliam include hundreds of combs from pre-dynastic Egypt to contemporary picks. Some interesting artifacts include a 5,500-year-old comb from Southern Egypt and the original black fist comb, which was patented in 1976 in America.

The idea behind the exhibition was to take a fresh look at Egyptology within the parameters Africa in all its diversity, rich heritage, and culture, says Ashton. Interestingly, she says the earliest combs in the collection are from Egypt and this alongside her scholarly research has left her with no doubt that ancient Egyptians were racially and culturally black African.

“People do not want to admit or believe that these early civilizations were non-European but they were,” says Ashton.

Associated material includes paintings, sculpture and images showing the variety and complexity of hair styles found in Africa and on the Diaspora.

A digital interactive gallery also showcases projections of personal accounts about combs and African-type hair. Visitors are encouraged to share their own stories and photos, which will become part of archive material for future generations.

At the smaller MAA are the contemporary 3D-art installations that bring to life the cottage salon in the home, the barber shop and hairdressing salon in the modern day era. This is complemented by interactive works which center on the culture, styling and politics of afro-textured hair.

“Black hair is political, period,” says Dr. McMillan, “It’s connected to areas of identity, good and bad hair, culture, style and social class.”

It’s about choice,” says Sandra Gittens, author of African-Caribbean Hairdressing, who was involved in the exhibition in an advisory role. “People make a choice how to wear their hair.”

Voor het origineel verslag: http://thegrio.com/2013/09/23/cambridge-university-hosts-major-exhibition-devoted-to-afro-combs/#s:fitzwilliam-installations-4

Tropisch Koninkrijk

Hedendaagse kunst uit de Caraïbische landsdelen

De tentoonstelling ‘Tropisch Koninkrijk’ in Museum de Fundatie in Zwolle vindt plaats in het kader van de viering ‘200 JAAR KONINKRIJK’ en geeft een uitgebreid overzicht van de hedendaagse beeldende kunst van Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire, Saba en St. Eustatius. Met werk van twintig kunstenaars, onder wie David Bade, Yubi Kirindongo, Ras Mosera, Herman van Bergen, Magumbo Muntu, Winfred Dania en Ciro Abath, presenteert het museum een grote variëteit aan kunstvormen: van klassieke schilderijen tot moderne installaties. Een aantal kunstwerken wordt speciaal voor de tentoonstelling op locatie gemaakt. De Nederlands-Caraïbische kunst onderscheidt zich door haar sterke internationale oriëntatie en multiculturele gelaagdheid.

‘Cross culture and cross time’
‘Tropisch Koninkrijk’ brengt de laatste artistieke ontwikkelingen op de voormalige Nederlandse Antillen onder de aandacht. Het gaat om internationaal georiënteerde schilder- en beeldhouwkunst, video, film, fotografie, keramiek en installaties. De kunst van de Caraïben wordt vooral in Midden-Amerika getoond, onder andere op de biënnales van Santo Domingo en Havanna. Kenmerkend is de zoektocht van de bewoners van de verschillende eilanden naar een eigen identiteit. Curaçaoenaar Felix de Rooy vatte de kern van deze zoektocht samen met de slogan: ‘Cross culture and cross time’. Een bepalende factor in de kunst van de Nederlandse Caraïben is de Afrikaanse- en Indiaanse erfenis. Daarnaast manifesteert zich binnen de mix van culturen de invloed van Nederland en Europa en ook die van het Midden-Oosten, want sommige kunstenaars op Curaçao en Aruba hebben Joodse en Libanese voorouders. Belangrijke thema’s, behalve de diaspora, zijn geschiedenis, religie, mythen en gebruiken, alsook de huidige sociaal-politieke situatie en niet te vergeten de overweldigende natuur. In veel gevallen ontstaat een boeiend spel van ‘fusions’ en een multiculturele gelaagdheid die de unieke positie van de zes Caribische eilanden in het Koninkrijk der Nederlanden onderstrepen.

Verf, brons en sumpiñas
De twintig kunstenaars op de tentoonstelling gebruiken de meest uiteenlopende materialen, van traditionele media als verf en brons tot afvalproducten en organisch materiaal. Zo maakt Herman van Bergen speciaal voor ‘Tropisch Koninkrijk’ een reusachtige muur van sumpiñas, de typische doornstruiken van Curaçao. Hij geeft daarmee een stekelig commentaar – ook letterlijk – op de in meerdere opzichten gespleten gemeenschap op zijn eiland. Heleen Cornet toont een reeks poëtische aquarellen op doek, gemaakt in het tropisch regenwoud van Saba. Zij laat daarbij geluiden van de eilandbewoners overgaan in klassieke muziek van Benjamin Britten. Yubi Kirindongo is in Nederland onder meer bekend van zijn deelname aan ‘ArtZuid 2011’ in Amsterdam. Werk van zijn hand bevindt zich in de collectie van museum Beelden aan Zee en is als langdurig bruikleen te zien in de beeldentuin van Museum de Fundatie bij Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe. David Bade werd uitgenodigd voor ‘ArtZuid 2013’. In 2010 was een overzicht van zijn werk te zien in het GEM in Den Haag. Voor de beeldentuin van Museum de Fundatie maakte hij in 2012 de sculptuur Ins Blaue, de kolossale oranje ridderfiguur, die jaarlijks afreist naar het Lowlands-festival in Biddinghuizen. Beide kunstenaars tonen op de expositie in Zwolle hun meest recente werk.

Eerste museale overzicht
‘Tropisch Koninkrijk’ is het eerste grootschalige museale overzicht in Nederland van de hedendaagse beeldende kunst van alle zes eilanden in het Nederlands-Caraïbische gebied. In totaal zullen zo’n 130 objecten geëxposeerd worden. Bijzondere aandacht gaat uit naar de specifieke ontwikkelingen en achtergronden van deze kunst, waaronder de relatie met Nederland. De van oudsher sterke culturele band tussen Nederland en de overzeese gebieden blijkt onder meer uit de nauwe samenwerking van het Instituto Buena Bista op Curaçao en Ateliers 89 op Aruba met de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en andere Nederlandse kunstinstellingen.

‘Tropisch Koninkrijk’ werd samengesteld door kunsthistoricus en publicist Maarten Jager. Hij selecteerde de volgende kunstenaars: David Bade, Herman van Bergen, René Emil Bergsma, Ruben La Cruz, Yubi Kirindongo, Tirzo Martha, Felix de Rooy & Kirk Claes, Evelien Sipkes, Ellen Spijkstra (Curaçao); Ciro Abath, Stan Kuiperi, Elvis Lopez, Osaira Muyale en Ryan Oduber (Aruba); Nochi Coffee en Winfred Dania (Bonaire); Ras Mosera (St. Maarten); Heleen Cornet en Glenda Heyliger (Saba); Magumbo Muntu (St. Eustatius).

Bij de tentoonstelling verschijnt een drietalige catalogus (Nederlands / Papiaments / Engels), met bijdragen van Maarten Jager, Adi Martis, Felix de Rooy en Maaike Staffhorst, die wordt uitgegeven door Uitgeverij de Kunst. ‘Tropisch Koninkrijk’ is mede mogelijk gemaakt met steun van de Provincie Overijssel en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Hoofdsponsor is Koninklijke De Gruijter & Co., overige sponsors zijn Maduro & Curiel’s Bank N.V. en BCD Holdings.

20130909-092225.jpg

Nieuw nummer Caribbean InTransit Arts Journal 4 is uit

Cover_Image_potential_1dff352

Issue 4 of the Caribbean InTransit Arts Journal, with the work of guest editors Alanna Lockward and Keith Nurse, is now available online.

The Caribbean InTransit Spring 2013 issue includes essays such as Arthur Asseo and María de Mater O’Neill’s “A Socially Responsible Design Business Approach to Puerto Rico’s Volatile Market,” Yanique Hume’s “Art Patronage in a Caribbean Context: The Awon & Akyem Connection,” “The Web’s Obeah: Threads of Imagination” by Asif Khan, and “Caribbean Street Art: Wayside Livelihood or Alternative Route?” by Winston O’Young.

In this issue, editor-in-chief Marielle Barrow interviews Neysha Soodeen and guest editor Alanna Lockward interviews Mónica Ferreras. There are visual essays by Annalee Davis, Jorge Luis Porrata, Roshini Kempadoo, Adler Guerrier, Patricia Grassals, and Marielle Barrow; artists’ essays by Nicolás Dumit Estévez and Raúl Moarquech Ferrera Balanquet; poetry by Rita Indiana Hernández and Quinsy Gario; reviews, and a lot more.

Het nummer kan via onderstaande link worden gedownload: http://caribbeanintransit.com/category/all-issues/issue-4/