Buitgemaakt en teruggevonden. Nederlandse brieven en scheepspapieren in Engels archief

In november verschijnt het vijfde deel in de serie Sailing Letters Journaal. Voor liefhebber van koloniale geschiedenis is dit een must read.

titel Buitgemaakt en teruggevonden
subtitel Nederlandse brieven en scheepspapieren in Engels archief
auteur

Van der Doe, Moree & Tang (red)

isbn 9789057309182
rubriek Maritiem en Koloniaal
serie Sailing Letters Journaal
specificaties 288 pagina’s
17,3 x 24,6 cm
genaaid gebonden
rijk geïllustreerd in kleur
prijs € 24,95
Deel 5 van het Sailing Letters Journaal
Inclusief DVD met hoge resolutie opnamen van de originelen
Verschijnt november 2013Nederland en Engeland hebben nogal wat zeeslagen met elkaar uitgevochten. Over en weer werden schepen tot zinken gebracht of veroverd. Scheepsladingen werden, samen met de aanwezige post, tot ‘prijs’ verklaard. De Engelsen maakten keurige beschrijvingen van de Nederlandse buit en de bemanningen van de gekaapte schepen werden uitvoerig verhoord. De verslagen daarvan werden – samen met honderdduizenden in beslag genomen papieren – eeuwenlang bewaard, aanvankelijk in de donkere kelders en tochtige zolders van de Tower of London en later in The National Archives. Niemand keek ooit om naar deze unieke verzameling, die meer dan 38.000 zakelijke en persoonlijke brieven bevat van en aan Nederlandse zeelieden, kooplieden en hun familie. Veel van deze brieven bereikten nooit hun bestemming. Sommige zijn tot op de dag van vandaag niet eens geopend. Pas in 1980 werden deze Prize Papers door een Nederlandse onderzoeker ontdekt. Het bestaan van deze archiefschat bleef echter slechts in kleine kring bekend. De omvang van het materiaal is indrukwekkend en uniek en de brieven zelf geven een goed beeld van het alledaagse leven in de 17de en 18de eeuw.

Ieder Sailing Letters Journaal bevat transcripties van opmerkelijke brieven en documenten met afbeeldingen op de bijbehorende dvd. In dit dubbeldikke vijfde en laatste deel komt een veelheid aan verloren gewaande brieven en scheepspapieren aan bod. Zo is er een verslag van het vertrek van de Hollanders uit Nieuw-Amsterdam, een relaas van de opstand aan boord van een Zeeuws slavenschip, nauwelijks bewaard huiswerk van stuurlieden, uniek drukwerk van het Bataviaas Genootschap en een onbekend gedicht uit Suriname, de beschrijving van de vracht van het laatste porseleinschip uit China en de perikelen rondom een saluutincident op de Antillen, alles buitgemaakt en teruggevonden in een Engels archief.

Print Friendly, PDF & Email
Terug naar boven