Slavenschip Leusden. Moord aan de monding van de Marowijnerivier

De handelseditie van Slavenschip Leusden is verschenen. Dit is een voor een groot publiek toegankelijke editie van het proefschrift van Leo Balai.

titel Slavenschip Leusden
subtitel Moord aan de monding van de Marowijnerivier
auteur

Leo Balai

isbn 9789057309519
rubriek Maritiem en Koloniaal
serie
specificaties 176 pagina’s
15 x 23 cm
genaaid gebrocheerd
geïllustreerd in zwart-wit
prijs € 19,95
Op 1 januari 1738 verging voor de monding van de Marowijnerivier in Suriname het Slavenschip Leusden, eigendom van de West-Indische  Compagnie (WIC), met aan boord 700 Afrikaanse gevangenen, op het moment van de ramp bevonden zich 680 gevangenen aan boord, waarvan er slechts 16 de ramp overleefden. Het schip, gebouwd in Amsterdam in 1719,  heeft  tot aan haar ondergang in 1738 tien slaventochten uitgevoerd. In totaal werden 6564 gevangenen in Afrika ingescheept, waarvan 4925 mensen de overtocht  overleefden.
De geschiedenis van de Leusden confronteert ons met alle facetten van de trans-Atlantische slavenhandel: opstanden, ziekten en tenslotte de moord op 664 van de 700 gevangenen door de bemanning  tijdens de ondergang van het schip. Deze scheepsramp, die geldt als de grootste moordpartij tijdens de gehele periode van de slavenhandel, is tot nu toe onbesproken gebleven. De beschrijving van de geschiedenis van dit schip brengt ons dichter bij een periode waar wij liever niet aan herinnerd willen worden.

 

Print Friendly, PDF & Email
Terug naar boven