Tentoonstelling Joden in de Cariben

JHM_Joden in de Cariben_kortingskaart_A6_def.indd
Tentoonstelling Joden in de Cariben

Op donderdag 29 januari jl. werd de tentoonstelling Joden in de Cariben in het Joods Historisch Museum (JHM) officieel geopend.  Het was een drukte van belang waar een paar honderd mensen op af zijn gekomen. Het werd een ontmoeting met veel vrienden waar volop werd genetwerkt. Ik vond het veel te druk om langs te tentoonstelling te moeten schuiven en ben er gisteren met een aantal neven en nichten naar toe geweest om op ons gemak een kijkje te nemen.

De tentoonstelling wil een beeld geven van vestiging, opbloei en neergang van de Joodse gemeenschappen in de West. Met de West wordt bedoeld Suriname, Curaçao en Brazilië.  De tentoonstelling is verdeeld in vier categorieën en volgt de tocht van de Joodse gemeenschappen vanaf de zeventiende eeuw in Recife, Nieuw Amsterdam (het huidige New York), Curaçao en Suriname.

02.%20Karretje%20van%20Fernandes
Het bekende “bollen”karretje van Fernandes uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Collectie Nationaal Museum van Wereldculturen

De tentoonstelling is in deze opzet denk ik goed geslaagd. In de beperkte ruimte valt veel te ontdekken en voor mensen met Caribische Joodse roots nodigt het uit tot verder onderzoek van de eigen (familie)geschiedenis. Minder is meer heb ik tegen een bezoeker gezegd die enigszins teleurgesteld was in de omvang van de tentoonstelling.  Er valt voldoende te zien. Een paar honderd voorwerpen zoals schilderijen, prenten, documenten, foto’s en historische objecten worden tentoongesteld. Onder andere van het Surinaams Museum maar ook bekende collecteurs als Kenneth Boumann, Ronald Tjoe-Ny en Carl Haarnack hebben stukken uit hun collectie ter beschikking gesteld.

08.%20Pot%20met%20afbeelding%20jodensavanne
Pot met afbeelding Jodensavanne, 1800-1850. Collectie Joods Historisch Museum te zien in de tentoonstelling

Al lopend door de tentoonstelling de mooie objecten bewonderend kwamen wij genoeg tegen van onze voorouders (familie Samson) en vestigde onze neef Denie Kasan onze aandacht op een document dat de inventaris bevatte van panden die bij de grote brand van 1821 zijn verwoest.  Een van onze voorvaderen Salomon Marcus Samson verloor tijdens de brand zijn koffiehuis en winkel aan de Waterkant. De schade werd vastgesteld op 30.000 gulden. Na de brand verhuisde de familie naar het Comediehuis aan de Saramaccastraat. Later zouden ook andere familieleden huizen kopen aan dezelfde straat.

Omslag Joden in de Cariben
Tentoonstellingscatalogus Joden in de Cariben

De tentoonstelling is t/m 14 juni te zien in het Joods Historisch Museum. Op de website staat ook informatie over een uitgebreid activiteiten programma gedurende de tentoonstellingsperiode. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in Surinaamse en Curaçaose geschiedenis.

Bij de tentoonstelling is verschenen de catalogus Joden in de Cariben onder redactie van tentoonstellingsconservator Julie-Marthe Cohen, die verkrijgbaar is in de (web)boekhandel, bol.com en de museumwinkel.

Print Friendly, PDF & Email
Terug naar boven