Definitieve resultaten van de achtste volkstelling in Suriname gepubliceerd

55721372ad1d371dcc81243598df1713.jpg
ABS-directeur Iwan Sno presenteert de definitieve resultaten van de census. (Foto: Raoul Lith)

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), heeft de definitieve resultaten van de achtste volkstelling in Suriname gepresenteerd. Directeur Iwan Sno merkte op dat de marrongemeenschap gegroeid is met 62% procent. Dit heeft volgens hem mogelijk te maken met het feit dat deze gemeenschap tegenwoordig vlotter meewerkt aan de census dan voorheen. Hij had niet zo een grote groei verwacht, en was zeer verrast.

Vroeger gaven mensen niet aan dat ze marron waren. Nu komen velen er wel voor uit, zei Sno. Dat verklaart volgens hem een deel, maar verder is er ook sprake van grote vruchtbaarheid. Mensen vullen ook minder vaak ‘onbekend’ in als etniciteit zei Sno. Ook de groep die aangeeft dat ze ‘gemengd’ is, is gegroeid.
Sno overhandigde het eerste exemplaar van de publicatie met de definitieve resultaten aan vicepresident Robert Ameerali. De ministers Adelien Wijnerman van Financiën en Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken hebben eveneens een exemplaar ontvangen, alsook de vertegenwoordigers van de UNDP en PAHO. De census werd gehouden van 13 augustus tot 3 november 2012.

Wat geloof betreft is de grote groei bij de Volle Evangelie Gemeenschap opmerkelijk. De vijf grote groepen zijn nog steeds Rooms Katholiek, Hindoe (Sanatan), Volle Evangelie, Evangelische Broeder Gemeente en de Islam. Er is geen significant verschil qua aantal tussen de Volle Evangelie en EBG. In 2004 was er geen gedetailleerde informatie, omdat een religieuze groep gevraagd had de census te boycotten. De vragen zouden te gedetailleerd zijn.

Goede statistieken nodig
Minister Wijnerman is er trots op dat de eerste editie van de resultaten van de census, in het Internationaal Jaar van de Statistiek, is gepresenteerd. Ze is blij met het werk van het ABS, en benadrukte het belang van deze gegevens voor de staat. Ook gaf ze mee dat de beschikbaarheid van goede statistieken niet als vanzelfsprekend beschouwd mag worden. “De totstandkoming van deze statistieken vergt heel veel inspanningen en middelen. Adequate statistieken zijn noodzakelijk en dus onmisbaar.”

De regering is volgens Wijnerman zich ervan bewust dat deze statistieken cruciaal zijn om haar beleid met betere kennis van zaken op uiteenlopende gebieden uit te voeren. Ze benadrukte het belang van gebruik van deze gegeven voor beleid, administratieve doeleinden, wetenschappelijk onderzoek op allerlei gebieden. Wereldwijd is de census een van de belangrijkste instrumenten om te komen tot betrouwbare data. De minister vraagt eenieder om de resultaten kritisch te bekijken en eventueel commentaar in te dienen bij het ABS met het oog op verdere verbetering van zaken en dat een ieder gebruik maakt van de resultaten van de census.

Origineel bericht van Starnieuws.com

Print Friendly, PDF & Email
Terug naar boven